Torna el PP del “pelotazo”
Torna el PP del “Pelotazo”
El Decret de “simplificació” ens retorna al passat més fosc
El Decret Llei 3/2024 és un exemple paradigmàtic de l’ús malèvol del llenguatge que fa el Partit Popular per fer-nos combregar amb rodes de molí, i que ens empassolem sense remugar un paquet de mesures que suposen tornar als anys més foscos de la nostra història. Una època que tots pensàvem que havíem deixat enrere definitivament. Com solem dir els socialistes, cap dret o avanç aconseguit està blindat per sempre: s’han de seguir lluitant i defensant en tot lloc i moment. I per desgràcia això s’està tornant a complir.
Per emmascarar la gran endemesa que suposa aquest Decret Llei, les màquines de Consolat idearen una gran comèdia que es va iniciar amb la reunió de la famosa “Mesa per al pacte social i polític per a la sostenibilitat de les Illes Balears”, el primer gran acte en que s’escenificà una sobtada i inèdita preocupació de la Presidenta per la massificació turística, i que acabà amb un anunci de creació d’una comissió d’experts encarregats d’estudiar “amb dades” si això de la massificació és una sensació o és real. Cap mesura concreta fou posada sobre la taula, malgrat la impostada unanimitat recollida sobre la necessitat de posar “límits”. A la sessió parlamentària de dimarts 28 ja vérem que bàsicament la “Mesa” fou una eina per a limitar, si, posar límits, a l’impacte polític que havia de tenir, i tengué, la multitudinària manifestació que convocà el Banc del Temps de Sencelles. Limitar l’impacte i intentar desviar-ne la responsabilitat cap als partits d’esquerres.
I mentre tot això passava, s’operava el segon acte de la gran obra: l’anunci fet pel Vicepresident d’una nova normativa que suposava avançar en una administració més eficient i “simplificada”. I com ha fet la dreta amb el concepte de “llibertat”, ara es vesteix de “simplificació administativa” un dels majors i més ben armats atacs a la governança, el territori, els espais protegits, la transparència en la gestió pública i la prevalença de l’interès general per sobre del particular. Sense despentinar-se i amb un punt de supèrbia que ens retrotreuen a aquells “meravellosos anys” d’un Partit Popular sense manies que no deixava res per verd, i que tots sabem com varen acabar.
Darrere l’eufemisme de “simplificació administrativa”, el Decret Llei 3/2024 aprovat en el Consell de Govern de divendres dia 24 de maig modifica, sense cap tipus de participació pública ni debat parlamentari, més de 50 lleis, que suposen directament engreixar l’especulació immobiliària, augmentar la massificació a tots els nivells i reduir molts de controls que les administracions tenien en qüestions tan sensibles com les activitats en espais naturals protegits, l’ús de les platges i el litoral, la despesa de les empreses del sector públic instrumental, l’accés de la ciutadania a la informació pública i els tràmits d’audiència en determinats expedients. I de passada contribueix a seguir consolidant determinades preferències sobre l’escola concertada. I, evidentment, “pegar foc” a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears. I encara que el més cridaner és la mesura de la legalització de les edificacions fora d’ordenació en sòl rústic, hi ha moltes altres accions que rompen tots els acords sobre la protecció territorial i ambiental a les nostres illes.
Diguem-ho clar: deixar fer xalets a fora vila sense cap límit de mida, com fa la Disposició derogatòria, no té res a veure amb la simplificació administrativa. Redefinir el concepte de “sòl urbanitzable” per permetre classificar com a tal espais que ara són sòl rústic protegit, com fa l’article 54, en té poc de simplificació. Deixar construir en zones inundables com fa l’article 15, malgrat les desgràcies que hem hagut de patir per mor dels riscos hidrològics recents, no és tampoc res que tengui que veure amb facilitar tràmits. Ni ho és eliminar controls per aquelles despeses de fins a 1 milió d’euros que fan les empreses públiques, com preveu l’article 5. Eliminar la part substancial de la Llei 10/2023, de benestar per a les generacions presents i futures de les Illes Balears, duita al Parlament per Iniciativa Legislativa Popular, no és tampoc res que millori l’agilitat de l’administració. Eliminar els plans tècnics de caça per als vedats no sembla tampoc massa proper a la simplificació. Com tampoc ho és deixar fer aparcaments a foravila sense cap limitació.
El Partit Popular amb aquest Decret Llei ha trencat els consensos que, en matèria territorial, ambiental i de transparència de l’administració, havíem anat consolidant a les nostres Illes, tal i com ha intentat fer amb la qüestió educativa i lingüística. I ho fa per afavorir la seva xarxa d’interessos, emprant de forma populista les eines que la nostra democràcia ens ha donat. Farà falta, de nou, la mobilització social i política que sempre que ha fet falta ha actuat com a fre als excessos insaciables de l’especulació i la depredació territorial. Hi serem.
Jaume Mateu
Secretari de Mobilitat Sostenible del PSIB-PSOE