Conferència sobre els 40 anys de l’Estatut d’Autonomia

Ahir, Francesc Antich i Francina Armengol van oferir una conferència organitzada per la Fundació Gabriel Alomar. L’acte va tractar sobre els 40 anys de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

Defensa de l’Estatut d’Autonomia

Els dos expresidents del Govern balear van defensar l’Estatut, norma bàsica de la Comunitat Autònoma. Aquest document torna al centre del debat polític per la proposta de Vox, que busca imposar el castellà en les institucions públiques. Entre aquestes, el Govern, els ajuntaments i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Crítiques al PP i Vox

Francesc Antich va destacar que l’Estatut “impedeix crear oficines per perseguir el català”. També va criticar el Partit Popular, afirmant que “la dreta està ara condicionada per l’extrema dreta”. Va afegir que “necessitem uns conservadors més europeus”.

Importància de defensar l’Estatut

Els dirigents socialistes creuen que és crucial defensar l’Estatut, especialment enfront dels atacs de Vox i PP en relació al català. Segons ells, durant dècades hi havia hagut consens sobre la llengua pròpia de les Illes Balears.

El PSIB-PSOE va incloure en el seu programa electoral una proposta de reforma de l’Estatut. L’objectiu és blindar el finançament de les principals polítiques socials, com l’educació i la sanitat. Això pretén evitar futurs retalls en aquests sectors.

Reconeixement a la presidència d’Armengol

Antich també va valorar la decisió de Pedro Sánchez d’elegir Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats. Va destacar les seves capacitats de diàleg i la seva sensibilitat política. Armengol, per la seva banda, va qualificar el càrrec com un èxit “col·lectiu” del PSIB.

A més, es va destacar que gràcies a Armengol, ara es poden utilitzar totes les llengües oficials al Congrés.

Proposta de reforma i descentralització

Francina Armengol va reiterar la necessitat de reformar l’Estatut per assegurar els pressupostos en salut, educació i serveis socials. Aquesta reforma ajudaria a afrontar reptes com el creixement poblacional i la protecció del medi ambient.

Armengol també va parlar sobre la importància d’avançar cap a una major descentralització. Aquesta mesura hauria de reconèixer la diversitat d’Espanya i consolidar l’autogovern de les Illes Balears.

Missatge als partits de dreta

Finalment, Armengol va dirigir un missatge als partits de dreta, afirmant que “no es pot dir constitucionalista qui no reconeix el pacte territorial”. També va plantejar la necessitat de protegir els recursos naturals per a les generacions futures.

Va concloure defensant el federalisme davant d’aquells que volen imposar una visió única i intolerant d’Espanya, amb retallades evidents en matèria lingüística.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com

    Cart