Aquest dijous, més de 400 persones es van concentrar davant el Parlament balear per demanar la dimissió de Gabriel Le Senne, president de la Cambra. L’acte va ser impulsat, entre altres, per la Fundació Gabriel Alomar, amb l’objectiu de rebutjar la derogació de la Llei de Memòria Democràtica.
Rebuig a l’actuació de Le Senne
La polèmica va sorgir arran de l’actitud de Le Senne durant el darrer ple del Parlament. Durant la sessió, el president va arrencar una fotografia d’Aurora Picornell, figura històrica del moviment obrer i de les Roges del Molinar. Aquest fet ha provocat reaccions contundents entre la ciutadania i els partits d’oposició.
Càntics i manifestacions
Durant la concentració, es van escoltar càntics com “Fora feixistes de les institucions” i “Prohens i Le Senne són el mateix”. Els manifestants també es van posicionar en contra de la derogació de la Llei de Memòria Democràtica. Amb pancartes i camisetes amb la imatge de Picornell, els assistents van expressar el seu malestar amb l’actuació del president del Parlament.
Suport de diversos grups polítics
Els diputats de PSIB, MÉS per Mallorca i Unidas Podemos es van unir a la manifestació, tot i que els portaveus d’aquests partits van abandonar el ple més tard. La diputada socialista i vicepresidenta segona del Parlament, Mercedes Garrido, va fer declaracions durant l’acte, insistint que “la ciutadania ha dit a Marga Prohens que no pot seguir mantenint Le Senne al capdavant”.
Peticions de destitució
Garrido també va recordar que els grups de l’oposició han presentat una moció per apartar Le Senne del càrrec. Aquesta moció, però, no va ser admesa a tràmit en la sessió de la Mesa del Parlament d’aquest dimecres. Els socialistes confien que el Partit Popular acabarà donant suport a la destitució del president.
Actitud violenta
La diputada socialista va qualificar l’actuació de Le Senne com a “violenta” i el va considerar “incapaç” de continuar exercint les seves funcions. “El Partit Popular no pot posar-se del costat d’una persona que ha actuat amb violència”, va afegir Garrido, referint-se a l’incident de la fotografia.
Exigència de convocatòria
A més, Garrido i Pilar Costa, també diputada socialista, van presentar dos escrits a Le Senne per sol·licitar la convocatòria de la Mesa del Parlament. Aquesta reunió és necessària per tramitar la petició de remoció del president de la Cambra. Si no es convoca, tornaran a sol·licitar la reunió el proper dimarts.
Continuïtat de les accions
Finalment, Garrido va concloure que no cessaran fins que es convoqui la Mesa i el ple on es debatrà la destitució de Le Senne. La Fundació Gabriel Alomar continuarà donant suport a les accions per defensar la memòria històrica i la democràcia.