Acte en record a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme a Palma

La Fundació Gabriel Alomar va participar en l’acte celebrat a Palma, en record a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. L’esdeveniment es va dur a terme el diumenge, al Muro de la Memòria del Cementeri de Palma, a les 12.00 hores.

Manifest i intervencions en l’acte

Durant l’acte, Cecilia Pedret, de l’Institut d’Antropologia de Balears, va llegir un manifest. A més, la jurista i especialista en Memòria Democràtica, Catalina Moragues, va intervenir en l’acte. Els familiars de les víctimes també van participar compartint les seves reflexions.

L’acte va incloure una actuació dels Xeremiers des Prat, que va acompanyar les intervencions. Finalment, es va realitzar una ofrena floral en record a les víctimes.

Absència de l’Ajuntament

Diversos membres de PSIB-PSOE, MÉS i Podemos van assistir a l’acte. En canvi, Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca, va lamentar l’absència de l’Ajuntament de Palma en aquest acte de record.

Oliver va criticar que l’Ajuntament de Palma, que anys enrere havia organitzat l’acte, no ho fes enguany. També va assenyalar que és greu que el consistori no s’hagi involucrat, tenint en compte la importància de la figura d’Emili Darder, antic batle de la ciutat, i Alexandre Jaume, regidor socialista, assassinats durant la repressió franquista.

Declaracions sobre la Llei de Memòria Democràtica

Maria Antònia Oliver va aprofitar l’ocasió per criticar l’intent del Partit Popular i Vox de derogar la Llei de Memòria Democràtica. Segons Oliver, “podran derogar una llei, però no podran esborrar la memòria”. Va afegir que aquesta llei defensa la igualtat de totes les víctimes.

Oliver va destacar que, tot i que Vox només representa un petit percentatge de l’electorat, el Partit Popular utilitza la derogació de la llei com a moneda de canvi. Finalment, va recalcar els avenços aconseguits en els darrers anys en matèria de memòria històrica.

Un acte reivindicatiu

L’acte a Palma, segons els organitzadors, va tenir un caràcter reivindicatiu i va comptar amb una nombrosa participació. Es van recordar especialment figures com Emili Darder i Alexandre Jaume, en un dia de memòria per a totes les víctimes del franquisme.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com

    Cart