DANA de València i Cimera del Clima, problemes i solucions
Mentre a una part del món, a Bakú (Azerbaidjan), se celebra la vint-i-novena Cimera pel Clima per negociar polítiques climàtiques mundials. Moltes parts del món continuen sofrint les pitjors conseqüències. Aquesta vegada ens ha tocat a prop amb la Dana de València que també ha afectat altres territoris. Com van avisant fa temps els científics, els territoris mediterranis som un dels més vulnerables a les conseqüències del canvi climàtic. Ho vam patir el 2018 a Sant Llorenç des Cardessar, amb la Glòria o el cap de fibló de 2020, amb la Juliette de 2023, amb les borrasques o Dana del 2024 que van afectar Formentera o el Mercadal… Els fenòmens climàtics extrems s’han multiplicat, també les sequeres que afecten greument el sector primari o les onades de calor que agreugen els problemes de salut, els cops
de calor, etc.
Les negociacions de la COP29 se centren en la finançament dels països més afectats i en transitar cap a una descarbonització fòssil. Paradigmàticament, la indústria fòssil i els petroestats continuen tenint un gran poder en aquests espais que condicionen les negociacions i suposen un obstacle a les polítiques climàtiques ambicioses. A això suma’m la sortida de les Cimeres del Clima de països com els Estats Units o Argentina.
No obstant això, el pessimisme no ha de ser excusa per la inacció climàtica. La Unió Europea és una gran potència i motor de canvi, les seves relacions econòmiques i energètiques amb la resta del planeta han de canviar i deixar de dependre dels fòssils. Per això cal deixar d’impulsar indústries i projectes fòssils i fer una legislació més restrictiva.
A les Illes Balears no estan excents de responsabilitat climàtica. La nostra economia segueix la dinàmica econòmica del creixement. El que es tradueix en un augment significatiu de les emissions. Mentre les polítiques mundials i locals demanen reduir les emissions i ens omplim la boca de paraules com sostenibilitat, economia circular, creixement verd… Les emissions a les Balears segueixen disparades i contribuint a les crisis climàtica.
Mentre ens solidaritzem amb València seguim contribuint al problema que ens ha portat a aquesta catàstrofe. Seguim ampliant infraestructures com l’aeroport, el port, el transport rodat que suposen més emissions. I continuem amb un creixement econòmic que augmenta la demanda de recursos que no tenim i que la seva producció a altres parts del món o a partir de màquines com dessaladores o centrals elèctriques tenen un impacte perjudicial.
És important que de la COP29 de Bakú els nostres responsables polítics impulsin la transició a polítiques climàtiques valentes, però al mateix temps és vital que a les Illes Balears també donem exemple i comencem per canviar una economia que redueixi les nostres emissions globals i ens faci més resilients.
Pere Joan Femenia – Activista climàtic en Joventut x Clima – Fridays For Future Mallorca