Sa Feixina, símbol franquista a retirar

La Fundació Gabriel Alomar expressa el seu suport a la iniciativa presentada pel PSIB-PSOE al Parlament de les Illes Balears per demanar la retirada del monòlit de Sa Feixina, situat a Palma. Aquesta proposta es fonamenta en el compliment de la legislació vigent en matèria de memòria democràtica i respon a la necessitat de preservar l’espai públic com a lloc de dignitat i reparació.
Una proposta per garantir el respecte a la memòria històrica
El grup parlamentari socialista ha registrat una proposició no de llei en què reclama al Govern de les Illes Balears que retiri aquest monument, per ser un símbol d’exaltació del règim franquista. També ha anunciat la presentació de mocions als ajuntaments de Mallorca per donar continuïtat a la proposta en l’àmbit municipal.
Des de la Fundació Gabriel Alomar coincidim en la importància de garantir el compliment de la Llei 2/2018 de memòria i reconeixements democràtics de les Illes Balears i la Llei estatal 20/2022 de memòria democràtica. Aquestes lleis estableixen l’obligació de retirar de l’espai públic qualsevol element que glorifiqui la dictadura i humiliï les víctimes.
Inclusió al cens estatal de simbologia franquista
La iniciativa dels Socialistes també inclou una petició al Govern d’Espanya perquè el monòlit de Sa Feixina sigui inclòs en el cens estatal de símbols franquistes. Això permetria la seva retirada en coordinació amb l’Administració General de l’Estat i en resposta a les demandes formulades des de l’àmbit memorialista i la societat civil.
Des de la Fundació consideram que aquest tipus d’actuacions són necessàries per construir una memòria democràtica comuna, on es reconegui el patiment de les víctimes i s’impulsi una cultura de drets i llibertats.
Un monument vinculat a la repressió franquista
El monument de Sa Feixina va ser construït en homenatge al creuer ‘Baleares’, un vaixell de guerra que va intervenir en bombardejos contra població civil durant la Guerra Civil. Un dels episodis més greus va ser la retirada de Màlaga, al febrer de 1937, conegut com ‘La Desbandá’.
La petició de retirada també ha estat secundada pel PSOE de Màlaga, que assenyala el vincle entre el creuer i les massacres comeses durant la repressió franquista.
Recuperació simbòlica i transformació de l’espai públic
Els Socialistes conclouen que el monòlit no ha de ser protegit ni conservat com a part del paisatge urbà. Proposen recuperar aquest espai per a la memòria democràtica, com a homenatge a les persones assassinades, empresonades, exiliades o silenciades per defensar la llibertat.
Des de la Fundació Gabriel Alomar compartim aquest plantejament. Consideram que l’espai públic ha de reflectir els valors democràtics i la voluntat de construir una societat basada en la justícia, la veritat i la reparació.