Acte de commemoració de la II República a Palma

La plaça del Mercat de l’Olivar acollirà dilluns 14 d’abril a les 19:00 hores l’acte de commemoració de la proclamació de la Segona República Espanyola. La convocatòria, organitzada per la Plataforma per la Memòria, inclou la lectura d’un manifest i una intervenció escènica.
L’acte és obert a la ciutadania i busca recordar la significació històrica del 14 d’abril de 1931. Han passat 94 anys des de la proclamació de la II República, un període que la Plataforma presenta com un moment de transformació social, truncat pel cop d’estat militar del 1936 i la posterior dictadura franquista.
Lectura del manifest i dramatització
La periodista Maria Llull serà l’encarregada de llegir el manifest redactat per la Plataforma per la Memòria. El text reclama el reconeixement institucional de la legalitat republicana i la condemna del franquisme com a règim il·legal, en línia amb les resolucions de l’Organització de les Nacions Unides.
També hi haurà una lectura dramatitzada a càrrec de l’actriu Aina de Cos, amb l’assistència tècnica de José Luis Aparicio. La intervenció escènica donarà veu a fragments de memòria històrica vinculats a la repressió franquista i a les víctimes del règim.
Un discurs contra el negacionisme històric
El manifest denuncia el que considera una ofensiva política i ideològica contra la memòria democràtica, i critica l’actitud de partits que, segons el text, mantenen una actitud de permissivitat amb el llegat del franquisme.
La Plataforma per la Memòria manifesta la seva oposició a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica i exigeix que es desplegui completament a les Illes Balears. També reclama la retirada de vestigis feixistes de l’espai públic, accions de sensibilització i reparació per a les víctimes de la dictadura.
Exigències de reconeixement institucional
En el text, s’hi exigeix el reconeixement oficial de les persones que varen defensar la legalitat republicana i es fa una crida a denunciar els crims comesos durant la dictadura: assassinats, desaparicions forçades, tortures, robatoris de nadons i altres vulneracions dels drets humans.
La Plataforma demana que el relat històric no sigui alterat i que es reconegui públicament la responsabilitat del cop d’estat de 1936 i les seves conseqüències. També expressa preocupació per l’augment dels discursos d’odi i l’avenç de l’extrema dreta a nivell internacional.
Una crida als valors republicans
Finalment, el manifest reivindica la defensa dels valors republicans: llibertat, igualtat i fraternitat. Considera que aquests principis continuen essent rellevants davant les amenaces als drets socials, la llibertat d’expressió i la igualtat de gènere, entre d’altres.
L’acte del 14 d’abril a Palma s’emmarca en les mobilitzacions ciutadanes que volen mantenir viu el record de la Segona República i les seves aportacions democràtiques. La Plataforma convida la població a assistir-hi i participar activament en la defensa de la memòria històrica.