Celebració dels 25 anys del Pacte de Progrés a les Illes Balears
Ahir al vespre es va celebrar l’acte commemoratiu dels 25 anys del primer Pacte de Progrés, organitzat per la Fundació Gabriel Alomar juntament amb les fundacions Darder-Mascaró i el col·lectiu Aurora Picornell. L’esdeveniment, celebrat al Molí des Comte, va reunir més de 400 persones, incloent-hi figures clau del govern progressista que va governar les Illes Balears entre 1999 i 2003, així com representants de diferents àmbits socials i polítics.
Reflexions sobre un període de canvi
Francina Armengol, secretària general del PSIB i presidenta del Congrés dels Diputats, en declaracions als mitjans de comunicació va destacar que el primer Pacte de Progrés va ser una “inspiració” per a les noves generacions d’esquerra a les Balears. Armengol va subratllar que aquella coalició va ser un “temps d’esperança i de canvi” que va marcar un abans i un després en la història política de la comunitat. Va agrair a tots els que van participar en aquell projecte per haver posat les bases d’un govern progressista que va prioritzar les polítiques socials, l’ecologisme i la defensa dels drets col·lectius.
L’acte va comptar amb la participació de membres del primer Govern del Pacte, com Pere Sampol, exvicepresident i conseller d’Indústria, i Margalida Rosselló, exconsellera de Medi Ambient. Tot i que Eberhard Grosske, exconseller de Treball per Esquerra Unida, no va poder assistir, Manuel Cámara, senador autonòmic de l’època, va llegir una carta en el seu nom.
La intervenció de Francesc Antich
Francesc Antich, expresident del Govern de les Illes Balears, va tenir un paper destacat en la cloenda de l’acte. El seu fill, Tomeu Antich, va llegir en nom seu un discurs en què va recordar com el Pacte de Progrés va suposar “un gran exercici de generositat” per part de les forces polítiques progressistes, ecologistes i nacionalistes. Segons Antich, aquest acord va ser un exemple de diversitat política, que es va convertir en una proposta de govern conjunta innovadora en el panorama espanyol.
Antich va destacar que el Pacte va marcar “una nova manera de fer política”, prioritzant el canvi de model de creixement, la cohesió social i la protecció del medi ambient. També va fer èmfasi en les reformes socials impulsades, com la creació de l’ecotaxa, una mesura pionera que va rebre resistències per part del sector hoteler però que va ser un element clau per a la protecció dels recursos naturals de les Illes.
Testimonis i reconeixements
Durant l’acte, es va recordar a figures que van formar part del primer Govern del Pacte però que ja no hi són presents, com els consellers Joan Mesquida i Francesc Quetglas. A més, es van projectar vídeos amb intervencions de personalitats que no van poder assistir, com Nanda Caro, Joan Mayol, Gaspar Llamazares i l’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.
Zapatero, que va governar entre 2004 i 2011, va enviar un missatge en vídeo en què va reconèixer la importància del Pacte de Progrés en la política balear i espanyola. Va afirmar que el primer govern d’esquerres va ser “un abans i un després” en la història de les Illes i va assenyalar que sota el lideratge de Francesc Antich es va consolidar un model plurinacional i federal que va protegir el territori i va impulsar polítiques socials amb força.
El llegat del Pacte
Margalida Rosselló, exconsellera de Medi Ambient, va ser una de les primeres a intervenir durant l’acte. Va recordar com, durant el seu mandat, es van aprovar lleis clau per a la protecció del territori, com la creació de parcs naturals a la Península de Llevant i a Ses Salines d’Eivissa i Formentera. També va destacar la importància del primer pla de protecció contra el canvi climàtic impulsat pel govern del Pacte.
Pere Sampol, exvicepresident i conseller d’Indústria, va remarcar la defensa dels interessos de les Illes Balears, especialment en l’àmbit del finançament autonòmic i la promoció de productes locals. Va reconèixer les dificultats per aconseguir acords en un govern de coalició, però va subratllar que les polítiques socials i econòmiques impulsades durant aquella etapa van tenir un impacte positiu que es manté vigent en l’actualitat.
Cloenda emotiva
Francesc Antich, amb una glossa, va recordar la importància de la unitat entre les forces d’esquerra. En les seves paraules, la llibertat, la sanitat, l’educació i la cohesió social són els pilars per combatre el populisme i l’extremadreta.
L’esdeveniment va servir per recordar una època de canvi polític a les Illes Balears i per reflexionar sobre els reptes futurs, amb una clara crida a la unitat de les forces progressistes.
L’acte va concloure amb un aplaudiment llarg i emotiu als consellers i conselleres presents, que es van girar cap al públic per rebre el reconeixement dels assistents. Antich, visiblement emocionat, va rebre mostres d’afecte per part dels participants, en un moment que va simbolitzar la importància del llegat del primer Pacte de Progrés.