Federalisme i reforma estatutària, plantejaments de la Fundació Gabriel Alomar per al futur de les Illes Balears
La Fundació Gabriel Alomar ha celebrat la segona sessió de les jornades sobre el quaranta aniversari de l’Estatut d’Autonomia, amb la conferència del catedràtic de Dret Constitucional Joan Oliver Araujo com a part central de l’acte, amb una reflexió sobre el model d’Estat.
El professor Araujo ha centrat la seva exposició en l’encert i l’èxit de passar d’un Estat autoritari franquista a l’Estat descentralitzat autonòmic, el qual, segons el seu criteri, “presenta crisis, insuficiències i problemes importants”. Davant això, Araujo planteja “fer aquest Estat més útil i pràctic per evitar el desencís ciutadà, des de la conveniència de transformar-lo en un Estat federal seguint el model alemany”.
Per a Araujo, aquest raonament quedaria insuficient si es té en compte que hi ha dos territoris, el basc i el català, que volen un reconeixement específic. “Per això, la meva proposta és avançar cap a un estat federal asimètric, amb 15 estats membres de règim comú i 2 amb règim especial que tendrien totes les competències possibles dins la federació”.
La conferència d’Araujo ha estat presentada per Vicenç Thomàs, president del Parlament del 2019 al 2023, qui ha plantejat la necessitat de fer una reflexió sobre la reforma de l’Estatut d’Autonomia i també de la Constitució.
Per part seva, el vicepresident de la Fundació, Cosme Bonet, ha explicat que els quaranta anys de l’Estatut han servit perquè la ciutadania hagi pogut gaudir “d’autogovern, democràcia i prosperitat econòmica com no havíem gaudit mai en la nostra història recent”.
Ara bé, Bonet ha advertit que “qualsevol retrocés en el procés d’autogovern de territoris, regions i nacionalitats de l’estat espanyol significa un retrocés en els avanços que van permetre la transició democràtica en els anys 70 i 80”, per la qual cosa ha destacat la importància “d’avançar en autonomia, en democràcia, en drets i llibertats per a la ciutadania de les nostres illes”.
La jornada ha estat inaugurada per la secretària general dels Socialistes de Mallorca, Catalina Cladera, qui ha posat en relleu el moment d’involució democràtica i inestabilitat política que viuen les illes, de la mateixa manera que ha manifestat l’oportunitat per mirar cap al futur, amb una reforma estatutària “que blindi tot el que hem aconseguit i consolidi nous drets col·lectius”.
El director de la Fundació i portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, també ha intervingut en la inauguració de la jornada, on ha dit que “serà necessari construir estatuts de nova generació que generin nous drets, igual que els hem de garantir el pressupost per evitar que ningú retalli serveis públics per la porta de darrere”.
Després de la inauguració i la conferència ha tengut lloc una taula rodona amb Pilar Costa, Rosario Sánchez, Maria Ballester i Pilar Carbonero, moderada per Mercedes Garrido.
A continuació, s’han exposat quatre comunicacions: La consolidació dels drets LGTBI dintre del marc competencial de les Illes Balears, elaborada per Joan Ferrer; La Sindicatura de Greuges, a càrrec de Vicenç Thomàs; El PSOE durant la Transició (1974-1977), de Joan Ramon Pons, i L’equilibri territorial a les institucions autonòmiques de les les Illes Balears, preparada per vicepresident de la Fundació Gabriel Alomar i secretari d’Organització del PSIB-PSOE, Cosme Bonet.