IB3: Una televisió pública al servei de tothom, no només d’una part
Les democràcies madures requereixen institucions fortes, transparents i independents. Aquestes institucions no només garanteixen el funcionament correcte del sistema democràtic, sinó que, sobretot, protegeixen els drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes. En una democràcia madura com la nostra, el conjunt dels mitjans de comunicació, en especial els públics, juguen un paper essencial: han d’exercir d’altaveu de la pluralitat de la societat, traslladant amb les seves cares i veus la diversitat de les sensibilitats polítiques, socials i culturals de la nostra terra. A les Illes Balears, aquesta responsabilitat recau sobre IB3, la nostra ràdio i televisió pública.
La història de la radiotelevisió pública a la nostra comunitat autònoma prest farà 20 anys de recorregut. No va resultar senzilla la construcció dels fonaments d’IB3, i encara menys la consolidació d’un mitjà que aspira a arribar a cadascun dels ciutadans i ciutadanes illenques. No podem sinó reconèixer als magnífics professionals que fan IB3 cada dia la responsabilitat dels èxits i del recorregut de la cadena.
És clar que la direcció d’IB3, elegida des de la política pel Parlament de les Illes Balears, ha estat determinat en l’esdevenir del mitjà. Però que això no indueixi a error a ningú: malgrat els esforços de les forces conservadores al llarg d’aquests darrers 20 anys, i en especial del Partit Popular, IB3 no els hi pertany. No és una eina al servei d’un partit polític.
Ho han intentat, sí. I ho continuen fent avui en dia. No hem de fer gaires esforços per recordar èpoques més fosques d’intervenció política del mitjà públic per part dels Governs del PP de Matas i Bauzá. No els hi era suficient situar a la Direcció General d’IB3 a un conseller del Govern Bauzá, varen arribar a estendre una estratègia clara de censura, pressions, i seguidisme de la política radical i gonellista del Govern popular. Al País Valencià els seus correligionaris arribaren a fulminar Canal 9. A les Illes Balears es conformaren amb el tancament de Televisió de Mallorca.
Malauradament, hi ha històries que es tornen a repetir. Des de l’inici del mandat de Marga Prohens al Govern de les Illes Balears, els intents d’ingerències dins IB3 han estat una constant: incorporació de figures properes al PP ocupant llocs estratègics en la presa de decisions dins de la cadena, augment progressiu de la parcialitat en els continguts informatius amb una clara inclinació cap a l’agenda del Partit Popular, reducció dels continguts informatius al conjunt de la graella (a qui incomoda l’actualitat informativa?) o episodis d’ingerències directes a l’hora de com abordar i tractar una notícia política.
IB3 ha de ser un espai plural i lliure d’ingerències. Però s’està allunyant d’aquest esperit perquè el Consolat de Mar té un interès a distorsionar i privar d’una visió completa i objectiva del que passa a la nostra terra. O és mantenir la independència i pluralitat d’IB3 prioritzar notícies que reforcen el discurs del govern mentre que altres informacions, especialment aquelles que qüestionen la seva gestió, són sovint relegades a un segon pla o directament ignorades?
Es manté el necessari equilibri d’opinions si tenim una homogeneïtat ideològica dels tertulians i opinadors tant de la ràdio com de la televisió? Sembla que el Govern del PP no vol entendre que no hi pot haver debat ni contrast d’idees si el denominador comú d’aquests tertulians és l’atac al PSOE i al conjunt de l’oposició i la lloança constant al Govern del PP de Prohens.
Es manté la imparcialitat de la ràdio i televisió pública amb la contractació de comunicadors coneguts per atacar l’oposició a xarxes socials o per exposar la seva militància al Partit Popular fins i tot als micròfons de la ràdio públic demanant el vot per aquesta formació política?
En aquest sentit, encara hi ha preguntes que no tenen resposta, però que no deixarem de formular: qui ha imposat aquests fitxatges? Com es justifica que un director d’un mitjà de comunicació privat -especialitzat a difondre notícies falses- tengui un espai propi a la ràdio pública? En cas de conflicte d’interessos; defensarà els interessos del seu mitjà o d’IB3?
Prohens pot continuar mirant cap a Madrid per intentar imitar a Ayuso, aquest pic aspirant a convertir IB3 en TeleMadrid. Però insistim: IB3 no és una eina partidista. És una institució pública que pertany a tots els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears. Quan es manipula la informació o es limita l’accés a veus crítiques amb el govern, no només es traeix la confiança de la ciutadania, sinó que es minen les bases del sistema democràtic.
Des del Partit Socialista hem defensat històricament una IB3 plural, objectiva i independent, com a eina fonamental per a la cohesió social, cultural i lingüística de les Illes i per a la qualitat democràtica. És imprescindible que la nostra radiotelevisió pública torni a ser el que hauria de ser: un espai obert, transparent i compromès amb la veritat. Els professionals que hi treballen han de tenir la llibertat d’exercir la seva feina sense pressions polítiques inspirada en un marc de pluralitat i imparcialitat.
El que està en joc no és només la credibilitat d’un mitjà, sinó la qualitat de la nostra democràcia. Per això, exigim al Govern de Marga Prohens que respecti la independència d’IB3, que garanteixi la diversitat de veus i que posi fi a les ingerències polítiques. La ciutadania de les Illes Balears mereix una televisió pública al servei de tothom, i no només d’una part.