La Llei de Memòria Democràtica no es toca
El ple del Parlament ha desestimat aquest dimarts la proposta de Vox per derogar la Llei de Memòria Democràtica. L’intent ha estat frustrat gràcies als vots en contra dels grups d’esquerra i l’abstenció del Partit Popular (PP), que s’ha vist obligat a adoptar aquesta postura per evitar conseqüències polítiques més greus. La sessió ha estat marcada per un intens debat i recriminacions creuades entre els grups parlamentaris.
Durant la seva intervenció, el portaveu del PSIB-PSOE, Iago Negueruela, ha destacat que la decisió suposa una victòria per a la democràcia i per als partits d’esquerra i les entitats socials que han liderat la defensa de la memòria històrica, tot i qualificar-la de “victòria a mitges”. Segons Negueruela, “la memòria no es negocia ni es mercadeja”.
Reaccions de les entitats socials i sindicats
El resultat de la votació ha estat celebrat per diverses organitzacions socials, entre elles la Fundació Gabriel Alomar, Memòria de Mallorca i Amnistia Internacional. Representants d’aquestes entitats han seguit el debat des del Saló de Passos Perduts del Parlament i han rebut la notícia amb aplaudiments.
Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca, ha expressat “emoció i gran satisfacció” pel rebuig a la proposta de derogació. No obstant això, ha insistit en la necessitat de desenvolupar plenament la llei, criticant que la comissió encarregada només s’hagi reunit una vegada durant aquesta legislatura. També ha reclamat més compromís per part del Govern.
Posicions dels partits polítics
Des de MÉS per Mallorca, la diputada Maria Ramon ha afirmat que el Parlament ha fet de les Illes Balears un territori “més just” gràcies a la preservació de la memòria històrica. Ramon ha lamentat que la llei s’hagi convertit en una moneda de canvi en les negociacions polítiques.
Joana Gomila, diputada de Més per Menorca, ha criticat les incoherències del PP i les actituds de Vox, assegurant que la societat està “cansada” d’aquests comportaments. També ha denunciat la manca de suport majoritari al president del Parlament, Gabriel Le Senne.
Per part d’Unides Podem, Cristina Gómez ha rebutjat la postura de la presidenta del Govern, Marga Prohens, qui va considerar la llei “prescindible” per centrar-se en altres prioritats. Gómez ha reclamat blindar la normativa per evitar que es converteixi en un element negociador en futures sessions.
Francina Armengol
La secretària general del PSIB-PSOE i presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha valorat la decisió amb una sola paraula: “Dignitat”. A través de la xarxa social X, Armengol ha celebrat que al Parlament “s’imposa la cordura, guanya la democràcia i resisteix la memòria”.
Amb aquesta votació, es tanca un període de sessions parlamentàries intens, amb la Llei de Memòria Democràtica com un dels punts més rellevants del debat polític actual.