La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha destacat la importància de la llengua catalana en l’Estatut d’Autonomia.
Armengol va participar en la primera sessió de les jornades sobre els 40 anys de l’Estatut, organitzades per la Fundació Gabriel Alomar. Durant la seva intervenció, va defensar que no es poden permetre “de cap manera” els retalls en matèria lingüística i de normalització del català.
Català com a element fonamental de l’Estatut
La presidenta va destacar que el català és un element central de l’Estatut d’Autonomia. Va subratllar que actualment s’estan produint “retalls evidents” en aquest àmbit a les Illes Balears. Això posa en risc la preservació i promoció de la llengua pròpia.
Armengol va expressar la seva preocupació pel retrocés en els drets lingüístics i va remarcar que aquests han de ser irrenunciables.
Proposta de reforma de l’Estatut
Durant el seu discurs, la presidenta va advocar per una reforma estatutària per a garantir el desenvolupament de l’Estatut durant els propers 40 anys. Aquesta seria la cinquena reforma del text i, segons Armengol, ha de servir per consolidar drets adquirits i garantir la sostenibilitat financera de competències com la sanitat, l’educació i els serveis socials.
Armengol va proposar tres línies principals per a la reforma: la consolidació dels drets, l’ampliació de l’autogovern i la millora de la participació social. Va insistir en la necessitat que les decisions siguin preses amb transparència i diàleg social.
Noves eines i protecció del territori
A més, la presidenta del Congrés va plantejar la necessitat d’introduir noves eines per avançar en àmbits com la protecció de dades, la ciberseguretat i la lluita contra la soledat no desitjada. També va destacar la importància de protegir el territori, fent èmfasi en la necessitat de posar límits al creixement per preservar els recursos naturals.
Cap a un model federal
En relació a l’autogovern, Armengol es va mostrar favorable a un model federal. Va defensar una Espanya que reconegui la pluralitat i abraçi la diversitat, allunyada de models centralistes que imposen una única visió.
Finalment, Armengol va recordar que avançar en el reconeixement de la diversitat és clau per a la cohesió d’Espanya i per a consolidar l’autogovern de les Illes Balears.
Conclusió de les jornades
Francesc Antich, expresident del Govern, va presentar Armengol durant l’acte. També va coincidir amb ella en la necessitat d’un gran pacte social. Antich va expressar la seva esperança en què la dreta espanyola pugui ser més receptiva a les propostes de reforma i diàleg social en el futur.
Amb aquest acte, la Fundació Gabriel Alomar ha commemorat els 40 anys de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, posant l’accent en la necessitat de continuar avançant en drets i autogovern.