Aquest dimecres, el catedràtic de Dret Constitucional Joan Oliver Araujo ha defensat la necessitat d’un nou model d’estat federal a Espanya. Ho ha fet durant la segona jornada de la Fundació Gabriel Alomar, que celebra els 40 anys de l’Estatut d’Autonomia.
Proposta de federalisme asimètric
Oliver Araujo ha centrat la seva intervenció en la necessitat d’avançar cap a un model de federalisme asimètric. Aquest model inclouria quinze estats membres amb règim comú i dos amb règim especial per al País Basc i Catalunya. Això permetria que aquests dos territoris tinguessin competències més àmplies dins la federació.
El catedràtic ha destacat que la transició d’un estat autoritari franquista a l’actual estat descentralitzat ha estat un èxit. Tanmateix, considera que hi ha crisis i problemes importants en l’actual sistema autonòmic.
Presentació i debat sobre la reforma
La conferència ha estat presentada per Vicenç Thomàs, expresident del Parlament de les Illes Balears. Thomàs ha subratllat la necessitat de reflexionar sobre una possible reforma tant de l’Estatut com de la Constitució. Aquesta revisió, segons ell, seria clau per avançar cap a una major autonomia dels territoris.
D’altra banda, el vicepresident de la Fundació, Cosme Bonet, ha explicat que aquests 40 anys de l’Estatut han suposat millores en autogovern i prosperitat. Segons Bonet, qualsevol retrocés en l’autogovern implicaria una marxa enrere en els avenços de la transició democràtica.
Participació de representants polítics
La jornada ha estat inaugurada per la secretària general dels Socialistes de Mallorca, Catalina Cladera. En el seu discurs, ha posat de manifest el moment d’involució democràtica i la inestabilitat política que es viu a les Illes.
El portaveu del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, ha destacat la importància de crear estatuts de nova generació. Aquestes noves lleis haurien de garantir nous drets i protegir els serveis públics de possibles retallades.
Taula rodona per concloure la jornada
Després de la conferència, s’ha celebrat una taula rodona amb la participació de Pilar Costa, Rosario Sánchez, Maria Ballester i Pilar Carbonero. La moderació ha estat a càrrec de Mercedes Garrido. En aquest espai de debat, s’han plantejat les possibles vies per millorar el model autonòmic actual i avançar en la protecció dels drets ciutadans.
Amb aquestes reflexions, la Fundació Gabriel Alomar tanca una nova jornada de debat sobre el futur de l’autonomia a Espanya, en el marc dels 40 anys de l’Estatut d’Autonomia.