Quin és el turisme que volem? per Jaume Garau
Quin és el turisme que volem?
Aquest és el tema central del primer Congrés del Fòrum de la Societat Civil que ja ha començat les seves activitats, des d’ara fins a la jornada final el proper dia 26 de juny a l’Estudi General Lul·lià. Al llarg d’aquestes setmanes que venen farem presentacions públiques, reunions amb institucions, enquestes al carrer, articles als medis de comunicació, etc…
A les Illes Balears, qualsevol intent de reflexió sobre les passes a seguir per abordar les transicions econòmica, ecològica i social que necessitam, passa per canviar el model d’especialització turística actual. Parlem de l’anomenada indústria turística que ha protagonitzat la vida econòmica i social al llarg de les darreres dècades. Tot i que en els seus inicis va permetre assolir cert nivell de benestar a una bona part de la població, amb el temps ha anat engolint tota la realitat present i futura, generant una societat de serveis totalment dependent i vulnerable davant l’exercici arriscat del monocultiu econòmic basat en el turisme. Per tant, d’aquí la pertinença de plantejar-nos des de la societat civil, de forma seriosa i urgent, com volem reconvertir el turisme per assegurar un futur amb benestar social per a tota la població
Des dels seus inicis ara farà 4 anys, el Fòrum ha treballat per conèixer en profunditat els efectes del model turístic actual sobre la societat i el territori de Mallorca. L’any passat va fer una presentació de la situació actual i una proposta sobre com transaccionar de l’actual model turístic insostenible, a un turisme adequat a la crisi climàtica i mediambiental de les nostres Illes.
Aquest any, en motiu de la cimera europea de Turisme hem aprofitat l’avinentesa de què els responsables de turisme de la Unió Europea es reunien a Palma per lliurar-los una carta on es condensen les principals idees del Fòrum sobre la situació actual, una vegada recuperat el model turístic insostenible després de l’aturada per la COVID-19 i sense una perspectiva diferent pels anys que venen, malgrat les recents declaracions de l’actual govern en el sentit de reconèixer que el model turístic ha arribat a un límit.
Des del Fòrum, com a continuïtat de la nostra feina, proposam a tota Mallorca realitzar un Congrés, per una part per ampliar la participació ciutadana de la societat civil en la construcció del projecte del turisme dels propers anys, i per una altra banda, aprofundir en les nostres propostes i altres que ara desconeixem.
El Congrés està obert a tothom que hi vulgui participar, basta entrar a la pàgina web del Fòrum, https://forumsocietatcivil.org/ , anar a la pestanya del Congrés i trobarà el document de partida i les instruccions per fer esmenes . També podrà participar activament en el debat final sobre el text a acordar en la jornada de dia 26, inscrivint-se a la mateixa pàgina web.
El format de la jornada de dia 26 , serà el següent; primer, la rebuda de les persones inscrites, després farem la inauguració i seguidament la ponència inaugural de Fernando Valladares sobre el turisme i els impactes sobre el canvi climàtic. Continuarem, amb una conversació de quatre protagonistes del sector de la societat civil, de l’empresa privada, l’administració pública i dels sindicats. Després d’una pausa pel cafè, farem una reunió dels quatre grups que tractaran els quatre apartats del document, fins arribar a l’hora de dinar que serà a les 14h. Després de dinar, els grups arribaran a unes conclusions definitives que exposaran a l’assemblea general. Finalment, després de la clausura, prendrem una copa de vi i celebrarem la trobada.
La intenció es donar a conèixer a totes les institucions públiques i entitats privades, les conclusions del debat, amb la il·lusió de començar una nova era en el turisme de Mallorca.
Jaume Garau
Portaveu del Forum de la Societat Civil