Un projecte socialista per a Espanya 2030: Construir una societat justa, sostenible i cohesionada
La ponència marc del 41 Congrés Federal del PSOE, amb el lema “Espanya 2030: Un socialisme que avança, una Espanya que lidera”, que s’esmenarà, debatrà i nodrirà els propers 29, 30 de novembre i 1 de desembre, representa un full de ruta clau per al futur de tots els qui creiem en una societat més justa i igualitària. Amb una visió progressista i compromesa, el PSOE ha articulat una sèrie de reptes i objectius per transformar Espanya en una referència de progrés social, econòmic i ambiental a Europa i al món.
Sempre he defensat que els Congressos del PSOE, més enllà dels canvis de càrrecs orgànics que comporten, són un espai extraordinari de debat, reflexió i actualització de les nostres línies d’actuació política utilitzant com a base el sistema de valors i principis compartits de tota la militància. Un marc immillorable per poder seguir avançant per donar resposta política als reptes actuals, sense deixar mai de banda, el debat teòric, els nostres valors i principis de solidaritat, igualtat d’oportunitats, defensa dels drets civils i un llarg etcètera.
En aquesta ocasió, les persones encarregades de la redacció de la Ponència Marc del 41è Congrés Federal del PSOE ens fa una proposta molt interessant que intentaré resumir a continuació.
Quatre grans reptes que marcaran la dècada
D’entrada, la ponència ens recorda que el model de creixement basat en el capitalisme financer i el consum desmesurat de recursos naturals ja no serveix a una societat que vol prosperitat per a tothom, no només per a uns pocs. Per això, el primer repte que afrontem és construir una economia justa i sostenible, on serveis essencials com l’aigua, la salut i l’educació no estiguin supeditats al mercat. Aquesta nova economia socialista posa el benestar col·lectiu per davant dels beneficis d’uns pocs.
El segon gran repte és la lluita contra l’emergència climàtica. Com a socialistes, entenem que no hi ha futur si no afrontem aquesta crisi amb tota la determinació. El canvi climàtic ja afecta sectors fonamentals com l’agricultura i el turisme, però també posa en perill la salut i la seguretat de les persones. Davant això, la nostra resposta és clara: reduir emissions, redissenyar ciutats i garantir que la transició ecològica sigui justa i no deixi ningú enrere.
A més, vivim en un món cada cop més inestable, amb conflictes comercials i drets humans vulnerats arreu. Per això, el PSOE assumeix el repte de defensar una nova arquitectura internacional basada en el multilateralisme, la pau i la cooperació. Necessitem institucions renovades que ens ajudin a fer front a problemes globals com la pobresa, la migració i la governança de noves tecnologies com la intel·ligència artificial.
Finalment, el creixement de la ultradreta és una amenaça directa als valors democràtics i a les conquestes socials que tant ens ha costat aconseguir. Per això, el PSOE es compromet a defensar una democràcia plena, ferma davant dels discursos de divisió i desinformació, i capaç de preservar els avenços en drets i llibertats. Aquesta és la nostra resposta a l’auge del feixisme: una democràcia que no cedeix, una societat que avança.
Deu metes per a 2030: Una Espanya moderna, inclusiva i solidària
Amb aquests reptes com a base, la ponència proposa deu objectius clau per al 2030, que transformaran Espanya en un país més just i sostenible. Aquests objectius inclouen des de la creació d’una economia competitiva, basada en la innovació i la sostenibilitat, fins a la consolidació d’un estat del benestar que protegeixi els més vulnerables. Ens proposem, també, garantir una educació pública de qualitat i accessible per a tothom, així com promoure el treball digne i la conciliació laboral i familiar.
Una de les metes que més ens interessa és la de aconseguir un país amb habitatge per a tothom i no per a tot. És a dir, la ponència marc del PSOE, com no podria ser d’altre manera, posa el focus en una de les preocupacions més importants de la societat balear, sobretot els joves. Per això també ens marcam els objectius bàsic de fomentar la construcció i la mobilització de més habitatge assequible. Desincentivar l’especulació i posar restriccions a l’habitatge turístic i altres usos fraudulents. I també oferir ajudes als i les joves i les persones amb menys recursos
Una altra proposta destacada és la creació d’una Ajuda Universal per a la Ciutadania, que simplificarà i agilitzarà l’accés a les ajudes públiques. En l’àmbit de la lluita contra la desigualtat, la ponència proposa blindar a la Constitució els drets socials assolits per evitar que es perden davant d’un hipotètic avanç de la dreta o de la ultradreta. A més, planteja reformes per assegurar que cada territori rebi els recursos necessaris per a un desenvolupament equilibrat, consolidant una Espanya cohesionada i respectuosa de la seva diversitat.
També treballem per una transició ecològica integral que vagi més enllà de les paraules, amb objectius com arribar al 80% d’energia renovable per al 2030 i crear un Fons de Resiliència davant dels efectes del canvi climàtic. Això és imprescindible per garantir que les comunitats més vulnerables, especialment les rurals i les costaneres, tinguin els recursos per adaptar-se i prosperar en un món en canvi constant.
Per una Espanya líder en Europa
Des del PSOE, estem convençuts que Espanya ha d’assumir un rol protagonista en el projecte europeu. La nostra visió és clara: no volem una Europa només com a mercat únic, sinó com una unió política i fiscal, que garanteixi drets socials i treballi per la prosperitat compartida. Volem una Espanya que lideri en justícia social, en drets humans i en compromís ambiental.
Això passa per ser proactius en la construcció d’una Unió Europea més forta i solidària, que no només busqui créixer econòmicament, sinó que posi les persones al centre. Perquè creiem que és possible un model europeu que uneixi el progrés econòmic amb la sostenibilitat i la cohesió social, i estem disposats a treballar perquè Espanya sigui un exemple d’aquests valors.
Un socialisme que avança per a tothom
En conclusió, el projecte socialista per a Espanya 2030 no és només un conjunt de propostes. És una visió de país que aspira a avançar sense deixar ningú enrere, que defensa la igualtat de drets i d’oportunitats i que no defuig els grans reptes globals. Amb una economia al servei de les persones, un estat del benestar fort, una democràcia activa i una transició ecològica justa, el PSOE vol construir una Espanya moderna, inclusiva i solidària.
Aquest és el camí que proposa la ponència marc del 41 Congrés Federal que segur que serà nodrida i millorada. Un camí basat en els valors socialistes que han fet d’Espanya un país de drets i llibertats. No es tracta de somiar un món millor, sinó de construir-lo amb fermesa i determinació, des de la responsabilitat i el compromís amb les generacions futures. Perquè, com sempre, avancem per l’esquerra i cap a un futur més just per a tots i totes.